„Természetközeliség és ÖKO szemlélet” elnevezésű pályázat keretében iskolánk 47 tanulója ellátogatott a rábahídvégi Csodaszarvas Tájparkba, ahol egy workshop keretében megrendezett szemléletformáló programon gazdagíthatták tudásukat. A gyermekek elméleti és gyakorlati szinten is megismerkedtek a környezettudatosság, a hagyományőrzés és az ÖKO szemlélet több formájával.

A Tájparkban található ÖKO ponton a tanulókkal beszélgettek a hulladék szelektálásának alapjairól, fontosságáról. Az ÖKO ponton kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőbe ők maguk el is helyezhették a hulladékot. Megismerték a komposztálás fontosságát, azt, hogy a hulladékot milyen módokon lehet kezelni, és miért fontos ez.

Egy jurtába belépve őseink mindennapjairól kaptak információkat, valamint a rövid bemutató után a gyerekek is kipróbálhatták az íjászatot.

Bemutatták számukra, hogy a szélenergiával működő vízszivattyúzás a tóból miként kapcsolódik be a gazdaságba. A gabonamalom működéséről is tapasztalatokat szerezhettek, majd saját maguk őröltek lisztet egy kis kézi működtetésű malomban.

A tanösvény bejárása során megfigyelhették a Tájpark természeti értékein keresztül az őshonos magyar állatfajtákat, meglátogatták a vadaskertet és a bivalykarámot. A tóban elhelyezett bemutató ketrec pedig élő közelségbe hozta számukra a tó lakóit.

A program során minden gyermek frissen készített gyümölcslevet és reformsüteményt kapott, amelyek ellenőrzött biogazdálkodásból kerültek ki, ezért nem tartalmaztak hozzáadott anyagokat. Valamennyien egy 4 oldalas füzetben is hazahozhatták a tudást”, amit itt e nap során gyűjtögethettek össze.