A környezet védelme, a fenntarthatóság iskolánk, és tanulóink számára évek óta fontos kérdés, és lehetőségeinkhez mérten minden tanévben erre külön figyelmet fordítunk. Az idei témahét időszakában sem volt másként.

Számtalan veszély fenyegeti Földünket, így célunk a tanulók szemléletének, magatartásának változtatása. Fontos számunkra, hogy a gyermekek megismerjék a téma fontosságát, jelentőségét, és tudatában legyenek annak, hogy ők maguk is sokat tehetnek a Földünkért, és annak védelméért.

Az idei fenntarthatósági témahét keretében az elmúlt évekhez hasonlóan, változatos programokkal, aktív tevékenykedtetéssel motiváltunk tanulóinkat.

A Fenntarthatósági témahét nem telhet egy éven sem úgy, hogy ne ösztönöznénk tanulóinkat aktív testmozgásra, és ezzel együtt szűkebb környezetünk természeti szépségeinek megismerésére.

Ennek keretében kerékpárra pattantunk, és Sárvár felé vettük az irányt. Úticélunk a gyönyörű Sárvári Arborétum volt. A Nádasdy-vár szomszédságában fekvő Sárvári Arborétum hazánk egyik legrégebbi gyűjteménye. A közel 9 hektáros területen több mint 300 cserje, és fafajta fedezhető fel. Az arborétumban megtekinthető 300 éves kocsányos tölgy, 200 éves angolpark, sőt 100-130 éves liliomfák is, melyek épp teljes virágzásukban pompáztak. A méhészkedés régi eszközeit is megtekintettük, mely kiállítás szintén a gyönyörű arborétum része.

Április hónap elején tanulóink körében kreatív pályázatot hirdettünk: „Alkoss tojástartóból” címmel. A témahét során, kiállítás keretében tekinthették meg iskolánk diákjai az elkészült pályaműveket.

Az idei tanévben második alkalommal rendeztük meg használt könyvvásárunkat. A gyermekekben ez által azt szeretnénk tudatosítani, hogy ami már nekik nem, vagy kevésbé érdekes, az másnak lehet érték. A színes gyermek,- és ifjúsági könyvek közül mindenki talált magának tetszőt, és talán kicsit tudatosítottuk bennük azt is, hogy érték a könyv, de még nagyobb érték azok olvasása. A könyvek mellett lehetőség kínálkozott könyvjelzők vásárlására is.

A Föld Napja program részeként április 21-én, és 28-án, külön az alsó és külön a felső tagozatos diákok a mosonmagyaróvári Futurába, Magyarország legnagyobb tudományos játszóházába látogattak el.

Vitkó Tamás biológus április 18-án tartott előadásában a lepkék életével ismerkedhettek meg iskolánk diákjai.

Úgy gondoljuk, hogy szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, így programjaink során játékosan, ugyanakkor az új ismereteket előtérbe helyezve igyekeztünk felhívni figyelmüket környezetünkre, Földünkre, és annak védelmének fontosságára.

                                                                                                          Horváth Edina