A környezet védelme, a fenntarthatóság megteremtése, a globális felmelegedés, a vízhiány, a csökkenő energiakészlet, a klímaváltozás Földünk égető problémája. Szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, éppen ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét, és tudatában legyenek személyes érintettségüknek.

A Rábapatyi Arany János Általános Iskola évek óta bekapcsolódik a Fenntarthatósági témahét elnevezésű országos programba, melynek idei megvalósítására április 25-29. között került sor. Idei tanévben a témahét fő témája a víz, az egészségvédelem, a felelős fogyasztás, valamint a hulladékkal való megfelelő gazdálkodás volt.

Iskolánk az idei tanévben, a témahét keretein belül könyv-, és könyvjelző vásárt rendezett, hiszen ami egyik gyereknek már kevésbé érdekes, a másiknak lehet kincs. Plakátkészítő versenyt hirdettünk, az egészséges életmód, egészségvédelem témakörben. Bármilyen, szabadon választott technikát alkalmazva készíthették el alkotásaikat a pályázók.

Rábapaty település méltán híres volt fonott termékeiről. A mai gyermekek talán nem is tudják, hogy minden második család megélhetését biztosította ez a tevékenység. Egy héten keresztül a vesszőfonáshoz szükséges eszközöket, alapanyagokat tekinthették meg a tanulóink egy kiállítás keretében.

Horváth Edina